Dyrkning af ranunkler og franske anemoner

Ranunkler og franske anemoner kan plantes enten i det tidlige forår, for en tidlig sommerblomstring, eller om efteråret for en tidlig forårsblomstring. Det sidste giver en mere overdådig blomstring, men kræver at de små planter beskyttes mod for megen kulde og væde vinteren over. Omvendt kan det være nødvendigt at beskytte de forårsplantede ranunkler og franske anemoner mod for stærk sol og varme.

Indtil knoldene skal forspires, skal de opbevares ved stuetemperatur (17 grader er ideelt, så læg dem ikke i nærheden af en radiator eller lign.) og velventileret, så lad posen stå lidt åben hvis du gemmer dem længe.

Sådan gør du:

1) Læg de små indtørrede knolde i blød i koldt vand i ca. 10 timer. Knoldene har brug for ilt, så lad enten vandet løbe lige så stille hele tiden eller sørg for at udskifte vandet jævnligt i løbet af de 10-12 timer.

2) Man kan nu vælge at plante knoldene direkte ud i et bed (det vil jeg ikke anbefale), eller at forspire dem (det vil jeg varmt anbefale). Ved forspiring lægger du et lag fugtig såmuld i en kasse eller lignende, ca. 3-4 cm, og herefter lægger du knoldene ovenpå, med ‘fingrene’ nedad (se øverste billede). Hvor meget plads, der skal være mellem knoldene afhænger af, hvor længe der er, til du forventer at kunne plante dem ud. Nogen foretrækker at plante dem ud så snart der bare er dannet nogle små fine rødder, og så behøver de ikke ret meget plads. Andre planter ud, når man har små fine planter – jeg foretrækker det sidste (midterste billede).

3) Fyld et lag fugtig såmuld ovenpå knoldene, så de lige præcis er dækket og stil kassen/potterne til forspiring et sted hvor mus og andet godtfolk ikke kan få fat i dem.

Den idelle temperatur for forspiringen er 10-15 grader. Indtil knoldene begynder at spire har de ikke behov for lys.

4) Efter et par uger, når de små grønne spirer kommer frem, så flyt planterne til et lyst og køligt sted, et drivhus eller lignende. Ranunkler og franske anemoner kan tåle et par graders frost men ikke hård frost, så det er en god idé at dække dem med fiberdug hvis vejrudsigten lover mere frost.

5) Husk at akklimatisere de små planter gradvis, inden de plantes ud.

6) Ranunklerne/de franske anemoner plantes ud med 20-25 cm afstand. De foretrækker sol, men lidt skygge kan være en fordel for de forårsplantede ranunkler og anemoner, da de ikke kan lide det alt for varmt. Ranunklerne skulle blomstre 90 dage efter plantning – det passede præcis i foråret 2018.