Sådan dyrker du ranunkler

Ranunkler kan plantes enten i det tidlige forår, for en sommerblomstring, eller om efteråret for en tidlig forårsblomstring. Det sidste giver en mere overdådig blomstring, men kræver at de små planter beskyttes mod for megen kulde og væde vinteren over.

 

Sådan gør du:

 

1) Læg de små indtørrede knolde i blød i koldt vand i ca. 10 timer. Knoldene har brug for ilt, så lad enten vandet løbe lige så stille hele tiden eller sørg for at udskifte vandet jævnligt i løbet af de 10-12 timer.

 

2) Man kan nu vælge at plante knoldene direkte ud i et bed (det vil jeg ikke anbefale), eller at forspire dem (det vil jeg varmt anbefale). Ved forspiring lægger du et lag fugtig såmuld i en kasse eller lignende, ca. 3-4 cm, og herefter lægger du knoldene ovenpå, med 'fingrene' nedad (se øverste billede). Hvor meget plads, der skal være mellem knoldene afhænger af, hvor længe der er, til du forventer at kunne plante dem ud. Nogen foretrækker at plante dem ud så snart der bare er dannet nogle små fine rødder, og så behøver de ikke ret meget plads. Andre planter ud, når man har små fine planter - jeg foretrækker det sidste (midterste billede).

 

3) Fyld et lag fugtig såmuld ovenpå knoldene, så de lige præcis er dækket og stil kassen/potterne til forspiring et sted hvor mus og andet godtfolk ikke kan få fat i dem.

Den idelle temperatur for forspiringen er 10-15 grader. Indtil knoldene begynder at spire har de ikke behov for lys.

 

4) Efter et par uger, når de små grønne spirer kommer frem, så flyt ranunklerne til et lyst og køligt sted, et drivhus eller lignende. Ranunklerne kan tåleet par graders frost, så det er en god idé at dække dem med fiberdug hvis vejrudsigten lover mere frost.

 

5) Husk at akklimatisere ranunklerne gradvis, inden de plantes ud.

 

6) Ranunklerne plantes ud med 20-25 cm afstand. De foretrækker sol, men mit gæt er at lidt skygge kan være en fordel for de forårsplantede ranunkler, da de ikke kan lide det alt for varmt. Ranunklerne skulle blomstre 90 dage efter plantning - jeg har aldrig talt, men det vil jeg prøve nu...

 

 

Fuglebækgaard Blomster

Tlf: 3048 8696

Mail: charlotte@fuglebaekgaard.com

Adresse: Elmegårdsvej 1A, Tørslev, 3630 Jægerspris, Danmark

 

CVR 37148547

Følg Fuglebækgaard Blomster

www.facebook.com/Fuglebaekgaard